• Ocenenie najlepších žiakov riaditeľkou školy

          • Ako každoročne na konci školského roka  pani riaditeľka ocenila najlepších žiakov našej školy za ich usilovnú prácu, reprezentáciu školy na predmetových olympiádach, súťažiach a rôznych akciách. 

            Ocenení žiaci:

            1. stupeň

            Samuel Molčan 2.A, Gregor Šlachta 2.A, Bartková Agáta 2.A, Amy Maceková 2.A, Ela Kováčová 2.A, Lujza Bariaková 2.A, Helena Púňaková 2.A, Nair Aditi 3.B, Matej Gut 4.A, Marek Adamov 4.A, Samuel Garabáš 4.B, Alžbeta Zacharová 4.B, Zuzana Balogová 4.B 

            2. stupeň

            Karin Majerová 5.B, Alex Košťál 5.B, Michal Kováčech 6.A, Kristián Malinovský 6.C, Šárka Molková 6.C,  Patrik Pekara 6.C, Jakub Skočdopole 8.A, Alexandra Kocúrová 8.B, Daniel Košík 8.B, Filip Comorek 8.B, Simona Vaváková 8.B, Max Zaťko 9.A, Matúš Lokaj 9.A, , Matúš Malý 9.A, Adam Gabriel 9.A, Karolína Škoríková 9.A, Nina Štalmachová 9.B.

             

            Všetkým blahoželáme. Sme hrdí na to, že naša škola sa môže pochváliť tak šikovnými žiakmi. Prajeme im veľa úspechov do budúcnosti.

                                                                                                                                          vedenie školy

          • Oceňovanie najlepších žiakov

          • Dňa 23.6.2022 sa uskutočnilo oceňovanie najlepších žiakov základných škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti Mesta Žilina na radnici. Za našu školu si ocenenie prevzala z rúk pána primátora Petra Fiabaneho Simona Vaváková, žiačka 8.B triedy.

            Ocenenie získala za úspešnú reprezentáciu školy na súťažiach a rôzne aktivity na pôde školy, či mimo nej:

            • prvé miesto v okresnom kole fyzikálnej olympiády v kategórii F,
            • víťaz krajskej súťaže DRAMA-TVOR, súťaže žiakov základných škôl II. stupňa v písaní dramatického (divadelného) textu,
            • členka školského dramatického súboru DeDiSú, víťaza okresnej divadelnej súťaže s postupom na krajskú súťaž Detský Divadelný Medveď. Spoluautorka textu hry a strihanie filmu.
            • v súčasnosti je zapojená v projekte 80. rokov od prvého transportu Židov zo staničky Záriečie pri  písaní scenára k filmu a  jeho tvorbe.
            • pripravila si v spolupráci s učiteľom hodinu odborného predmetu, pripravila si prezentáciu a výklad pre svojich spolužiakov.

            Srdečne jej blahoželáme a želáme jej veľa ďalších úspechov.  

                                                                             PhDr. M. Gajdošová

             

          • Divadelné predstavenie O kocúrovi a pyšnej hviezde

          • Počas mesiaca jún ŠKD navštívilo Divadlo zo šuflíka s ich novým predstavením O kocúrovi a pyšnej hviezde. Hlavným hrdinom príbehu bol kocúr Leo, ktorý nebol len taký obyčajný kocúr. Leo vedel rozprávať a vždy keď sa zvečerilo, z terasy domu sledoval oblohu a sledoval najjasnejšie hviezdy. Jeden večer však jeho obľúbená hviezda zmizla. Leo opustil svoj domov a vydal sa na dobrodružnú cestu, aby ju našiel. Na ceste stretol prefíkanú mačku, v lese natrafil na zákonom chráneného hlucháňa hôrneho a bláznivého čarodejníka Lesomila. Kocúr na svojej ceste prišiel na to, že svet mimo jeho domova je celkom iný a plný nástrah. Hviezda na oblohe sa opäť rozžiarila a to s pomocou našich detí.

            Rozprávka deťom priblížila silu priateľstva, bola spestrená tieňovým divadlom a pesničkami....

            Alexandra Stražovcová

          • Plavecký výcvik 1. ročníkov

          • Na prelome mesiacov máj- jún žiaci 1. ročníkov absolvovali plavecký výcvik, ktorý sa konal pod vedením inštruktorov z plaveckého klubu PLATESA. Deti boli rozdelené do skupín podľa plaveckých schopností. Celý výcvik sa niesol hravou formou, deti sa najskôr oboznamovali s vodným prostredím, osvojili si základné plavecké zručnosti ako vznášanie, správne dýchanie, orientácia pod vodou, splývanie. Naučili sa plavecké spôsoby, niektoré deti si zdokonaľovali techniku plávania.

            Na konci týždňa si každý okrem zážitkov, úsmevu na tvári odniesol aj mokré vysvedčenie.

                                                                                                                                                             Erika Šustrová

          • Dajme spolu gól

          • V školskom roku 2021/2022 sa  triedy 1. a 2. ročníka zapojili do projektu "Dajme spolu gól" pod záštitou Slovenského futbalového zväzu v rámci futbalového krúžku. Pokiaľ to umožňovala pandemická situácia chlapci a dievčatá sa stretávali raz do týždňa v telocvični školy. Pod vedením pána trénera MŠK R. Zábavníka sa venovali pohybovo-športovým aktivitám zameraným na rozvoj pohybovej kordinácie a najmä  základom futbalu.

          • Projekt „Motýlia záhrada zblízka"

          •  

            Žiaci 4.B triedy mali možnosť byť súčasťou úžasného projektu „Motýlia záhrada v škole zblízka“ počas mesiaca máj a jún. Cieľom projektu bolo žiakom priblížiť úžasnú premenu, ktorá sa deje vo svete hmyzej ríše.

            Deti sledovali vývoj motýľa Babôčky bodliakovej od húsenice, cez kuklu až po vyliahnutie prekrásneho motýľa. Boli súčasťou experimentu, ktorý trval približne mesiac pod dohľadom pani triednej učiteľky. Do školy boli zaslané húseničky v uzatvorenej nádobe, ktoré sa kŕmili pripravenou potravou. Po tomto období sa húsenice začali postupne zakuklovať, čo bola pre ne kritická fáza. V tomto čase bolo zabezpečený pokoj pre ne, aby mohli nerušene postupne dokončiť proces zakuklenia. Štádium kukly je obdobie najväčšieho nepokoja pre vývoj motýľa. Približne 7 - 9 dní deti netrpezlivo čakali na vyliahnutie motýľov. Keď sa motýle vyliahli a spevneli sa im krídla, doplnili sme motýliu záhradu o kúsky čerstvého ovocia a nektáru. Táto fáza sa deťom páčila jednoznačne najviac.

            Najťažšie pre deti bolo vypustenie motýľov do prírody. Hlavné je však, že deti spoznali peknú kapitolu zo života vo voľnej prírode. Určite im to ukáže správny prístup ku svojmu okoliu, prírode a živočíchom.

             

                                                                                                                                                          Mgr.   M. Jakubíková

          • Výstava ikon

          •  

            Dňa 8.6.2022 sme sa s ôsmakmi a deviatakmi v rámci hodiny náboženstva vybrali na návštevu galérie ikon na Štefánikovom námestí. Ikony sú starobylé obrazy plné kresťanskej symboliky. Žiaci pozorne počúvali  oduševnený výklad a aspoň na chvíľu sa dotkli sveta kontemplácie a mystiky. Väčšina ikon je stará niekoľko storočí a zdobená pravým zlatom. Ale ani vysoká finančná hodnota sa nevyrovná hodnote posolstva, ktoré ikony ponúkajú – láske, pokoja, opravdivosti a skutočnej slobode.

                                                                                                                                                          Mgr. Martina Deketová

          • Tvoríme vlastnú knihu

          • Každoročne sa koná medzinárodná súťaž v tvorbe kníh na vybranú tému deťmi zo Slovenska, Česka a Poľska pod spoločným názvom Tvoríme vlastnú knihu. V tomto školskom roku sa do písania  a ilustrovania kníh pustili žiaci 2. A triedy. Dve žiačky - Lujza Bariaková a Helenka Piňáková boli úspešné v celoslovenskom kole, v ktorom získali krásne 2. miesto a postúpili do medzinárodného kola v Bielsko Biała. Tu síce nevyhrali, ale z Poľska prišli s množstvom zážitkov.

            Mgr. Alexandra Zuzčáková 

          • Školský výlet 6.A a 6.C triedy

          • V utorok 31.5. 2022 sme sa vybrali na školský výlet. Najprv sme sa schladili v starobylej šachte Andrej pri Kremnici, kde sme zažili „absolútnu tmu“ a zoznámili sa s ťažkým životom baníkov. Potom sme sa zohriali na slniečku v romantickej Kremnici. Na ďalšej ceste autobusom sme minuli mohutnú stavbu kláštora v Hronskom Beňadiku a docestovali sme až do južanského okresu Levice. Tu nás už očakávali v modernom vzdelávacom centre Energoland v jadrovej elektrárni Mochovce. Na ceste späť sme sa zastavili na geografickom strede Európy uprostred krásnej prírody pri Kremnických Baniach.

            Výlet bol zaujímavý a my sme strávili spoločný príjemný deň.

                                                                                                                                    Mgr. Martina Deketová

          • Deň detí s MŠK Žilina

          • Futbalový klub MŠK Žilina pozval 31.5. 2022 našich žiakov druhých a tretích ročníkov na Deň detí, ktorý pre nich pripravili na futbalovom štadióne. Deti začali program prehliadkou press centra, kde ich privítal maskot Šošon. Potom si v sieni slávy prezreli najpamätnejšie trofeje, medaily, dresy a fotografie klubu. Najzábavnejšia časť programu ich však čakala na trávniku, kde futbaloví tréneri pripravili pre deti rôzne pohybové hry a športové súťaže. A tak sa po celom futbalovom štadióne ozýval nadšený krik detí, ktoré si s radosťou užívali svoj sviatok.

                                                                                                                                                        Mgr. Martina Sládková

          • Športový deň

          •      Na našej škole sa po vynútenej pandemickej pauze opäť organizoval Športový deň. Na príprave a organizovaní tohto podujatia sa už tradične podieľali učitelia TSV, žiaci deviateho ročníka a ostatní pedagogickí zamestnanci. Počas tohto dňa je v pohybe prakticky celá naša škola. Na prvom stupni sa konajú rôzne súťaže a hry pre deti od 1. do 4. ročníka, ktoré sú zamerané na koordináciu, jemnú motoriku, ako aj celkovú šikovnosť a spoluprácu.

                      Na druhom stupni súťažia proti sebe jednotlivé triedy našej školy vo viacerých disciplínach, ktoré sa nachádzajú na jednotlivých stanovištiach. Tie sú zamerané na overenie zdatnosti našich žiakov v kondičnej, koordinačnej ale aj sociálnej či mentálnej oblasti. Podľa úrovne zvládnutia daných pohybových úloh bol aj tento rok za každú disciplínu triedam udelený príslušný počet bodov. Po spočítaní bodov nasledovalo vyhodnotenie a vyhlásenie víťazov. Triedy, ktoré sa umiestnili na prvých troch priečkach získali zaujímavé ceny a sladkú odmenu, avšak ocenení sú spravidla všetci zúčastnení žiaci. Medzi najzaujímavejšie disciplíny, v ktorých žiaci súťažia patrí: bežecká štafeta, prekážková dráha, preteky na žinenkách, lopty v pohybe, tchoukball na presnosť a iné. Okrem športových disciplín bývajú pre žiakov pripravené aj prakticko-náučné stanovištia ako napr.: topografia a tréning prvej pomoci.

                        Víťazom tohto ročníka sa stala trieda 8.B pred  8.A, na treťom mieste sa umiestnila trieda 6.B. V prípade všetkých tried sme mohli na všetkých pripravených stanovištiach vidieť kvalitné a bojovné výkony plné povzbudzovania a výbornej atmosféry.

                        Športový deň sa na našej škole tradične teší veľkej obľube a patrí medzi najobľúbenejšie podujatia celého školského roka.

            PaedDr. Ján Jakubík

          • Športové súťaže v 2. polroku školského roka 2021/2022

          •       V 2. polroku školského roka 2021/22 sa naplno rozbehli školské športové súťaže. Naša škola sa ako už tradične, aj tento krát zapojila do väčšiny z nich a podobne ako tomu bolo v pred-covidovom období, aj v tomto školskom roku sa nám podarilo zaznamenať viacero pekných výsledkov.

            Naši žiaci nás v 2. polroku šk. roka 2021/2022 reprezentovali v nasledujúcich súťažiach:

            • 21.4.2022 Žilina, Bedminton - okresné kolo žiakov, 1. miesto, reprezentujúci žiaci: Max Zaťko, Matúš Lokaj
            • 26.4.2022, Žilina, Stolný tenis - okresné kolo žiakov, 6. miesto, počet reprezentujúcich žiakov: Jakub Habrún, Oliver Šustej, Radoslav Vojtek
            • 11.5.2022, Žilina, Florbal - okresné kolo žiakov, 1. miesto, počet reprezentujúcich žiakov: 11
            • 12.5.2022 Strečno, Beh do Strečnianskych hradných schodov, počet reprezentujúcich žiakov: 17
            • 19.5.22 Žilina, Atletický viacboj - okresné kolo žiakov a žiačok, 3. miesto Kristián Malinovský, počet reprezentujúcich žiakov: 9
            • 25.5.2022, Martin, Atletický viacboj - krajské kolo žiakov, 13. miesto Kristián Malinovský
            • 31.5.2022 Tvrdošín, Florbal - krajské kolo žiakov, 3. miesto, počet reprezentujúcich žiakov: 11
            • 2.6.2022 Dolný Kubín Bedminton - krajské kolo žiakov, 3. miesto, reprezentujúci žiaci: Max Zaťko, Matúš Lokaj

                  Žiakom, ktorí radi aktívne trávia voľný čas a ochotne reprezentujú našu školu ďakujeme a prajeme im veľa ďalšej radosti zo športu.

            PaedDr. Ján Jakubík

             

          • O najlepšiu mamičku, otecka

          • „Spi dieťatko, spiže...“ áno, aj takto sa, ako každý rok, prihovárali naši malí  - veľkí druháci svojim bábikám „bábätkám“, aby si vyskúšali aké to bude, až sa raz stanú ozajstnými rodičmi. Popoludnie plné zábavy a nových skúseností vyčarilo na tvárach detí úsmev radosti a spokojnosti. Za odvahu a chuť zúčastniť sa, si každý odniesol malú odmenu a tým najlepším ešte raz srdečne blahoželáme:

            Ela Anna Kováčová - 2.A

            Helenka Piňáková - 2.A

            Jurko Maslík - 2.A

            Andrejka Habrúnová - 2.B