• Chráňme si našu Zem

          • Chráňme si našu Zem,

            bola téma, ktorú sme zakomponovali do všetkých oblastí výchovy ŠKD v týždni, kedy mala naša Zem sviatok. Prezentácie, rozhovory, zhotovovanie plagátov, vyhľadávanie zaujímavosti, ale hlavne konkrétne činnosti vniesli deti do naliehavej problematiky.

             Šetríme vodou pri umývaní rúk, neplytváme jedlom v jedálni, zhasíname zbytočne svietiace svetlá v triedach. Zbierali sme odpadky pred školou a na ihrisku. Povedali sme si, že každý deň môže byť Dňom Zeme. Budeme si často pripomínať, že treba mať našu Zem v úcte a láske, aby sme sa spolu s ňou  mohli tešiť z každého nového dňa.

                                                                                                                                      Mgr. Katarína Žiačiková

          • Škola v prírode Repište

          •  

            Po dvoch rokoch covidovej pandémie naši štvrtáci konečne mohli absolvovať vytúženú Školu v prírode v Repišti. Malá dedinka sa nachádza hneď za kúpeľným mestom Sklené Teplice. Okrem edukačných aktivít zažili deti množstvo hier a výletov, napr. vychádzku na hrad Marcus, hru Markety, ktorá bola zameraná na finančnú gramotnosť. Navštívili mesto Sklené Teplice, kde hrali deti hru Agent 00PRD. V piatok mali aktivity zamerané ku Dňu Zeme, napr. kreslenie plagátov, zbieranie smetí a pod. Posledný deň mali navštíviť Včeliu farmu, ale pre zlé počasie prišla včelárka Janka za deťmi do zariadenia a urobila vyčerpávajúcu  besedu o včelách spojenú s predajom včelích produktov. Záverečný program bol spojený s vyhodnotením  celej školy, realizovali sme aj  súťaže o super dievča a super chlapca Školy v prírode a pani učiteľky spolu s animátormi vyhodnotili a ocenili  rôzne aktivity a súťaže. Ďakujeme všetkým rodičom za ceny pre deti.

                                                                                                                                                        Mgr. Bytčanková Daniela

          • Detský divadelný súbor DeDiSú

          • Detský divadelný súbor DeDiSú sa 11.04. 2022 zúčastnil Krajskej postupovej súťaže a prehliadky detskej dramatickej tvorivosti (Zlatá priadka). Aj napriek tomu, že súbor nepostúpil na celoslovenskú súťaž - vždy priamo postupuje len jeden súbor, naše žiačky za svoj herecký výkon boli odmené potleskom a pochvalou. V mesiaci máj dievčatá Simona Vaváková a Sofia Vecchio sa predstavia pedagógom a žiakom našej školy. Držíme im palce v ďalšej tvorivej činnosti a tešíme sa na predstavenie na "domácej pôde."

                                                                                                                                                 Mgr. Andrej Opálený PhD.

          • Divadelný kolektív DeDiSú

          • Detský divadelný súbor pôsobiaci na našej škole pod názvom DeDiSú pod vedením Andreja Opáleného sa tento rok predstavil v regionálnom kole súťaže detskej dramatickej tvorivosti Divadelnej Žiliny 2022 s autorskou hrou: Čo prežívaš ty, čo prežívam ja.

            Simona Vaváková, Sofia Vecchio a Martina Maršová nás 11. apríla 2022 budú ďalej reprezentovať na Krajskej postupovej súťaži detskej dramatickej tvorivosti v bábkovom divadle v Žiline.

            Držme im palce. 

                                                                                                                                                   Mgr. Andrej Opálený PhD.

             

          • Školská kuchynka

          • Naši malí prváci zo školského klubu navštevujú cvičnú  kuchynku, kde pripravujú rôzne dobroty. Spoločne sme ukuchtili ovocný šalát, pečené zemiaky, jabĺčka v župane, tyčinky z lístkového cesta a pizzu. Deti  sa najviac tešia, keď si  na dobrotách, ktoré si pripravili, spoločne pochutnajú. Učia sa tak rozvíjať svoju kreativitu, manuálnu  zručnosť a pozitívny vzťah k práci.

            Počas aktivít v školskej kuchynke sa rozprávame o význame zdravej výživy a pravidelnej životospráve.

                                                                                                                                               Mgr. Eva Rabušicová

          • Celoslovenské testovanie žiakov 9. ročníka T9 2022

          • Vážení rodičia,

            dňa 6. apríla 2022 (streda) sa uskutoční na Základnej škole, Lichardova 24, 010 01 Žilina celoslovenské testovanie žiakov 9. ročníka T9 2022 z matematiky a slovenského jazyka. Určené je pre všetkých žiakov, aj pre žiakov so zdravotným znevýhodnením. Cieľom testovania je porovnať výkony žiakov v testovaných predmetoch a na základe výsledkov žiakov poskytnúť spätnú väzbu školám o ich úrovni v porovnaní s ostatnými školami na Slovensku. Testuje sa učivo, ktoré obsahovou stránkou a úrovňou náročnosti zodpovedá Štátnemu vzdelávaciemu programu pre žiakov 2. stupňa ZŠ. Testy obsahujú 30 úloh z matematiky a 30 úloh zo slovenského jazyka a literatúry.

            Povolené pomôcky – kalkulačky, rysovacie pomôcky, modré guľôčkové pero, na matematike čisté papiere s pečiatkou školy. Nemôžu sa používať mobilné telefóny, tablety, tabuľky, prehľady vzorcov (okrem tých, ktoré sú súčasťou testu), študijné materiály, učebnice a pod. Žiaci musia mať vlastné písacie potreby, počas písania si ich nemôžu požičiavať. Žiaci budú rozdelení do skupín, každý bude sedieť v lavici sám. Počas administrácie testov sa musia správať disciplinovane, nesmú odpisovať. Mobilné telefóny budú počas testovania vypnuté. MAT – administrácia testu 90 minút, SJL – administrácia testu 70 minút.

            Príchod žiakov do školy – najneskôr do 7.45 hod.

            Na objektívnosť T9 dohliada externý dozor – učitelia z inej školy, resp. zástupcovia Štátnej školskej inšpekcie. Administrátori sú učitelia našej školy, ktorí nemajú aprobáciu z daného predmetu. Administrátorom nemôže byť ani triedny učiteľ testovanej triedy. Odporúčame, aby žiaci prišli na testovanie vhodne oblečení a upravení. Náhradné testovanie pre žiakov, ktorí sa z objektívnych dôvodov nezúčastnili testovania v riadnom termíne, bude 21. a 22. apríla 2022 (štvrtok, piatok) na vybranej škole v krajskom meste. Všetky ďalšie informácie sú na www.nucem.sk.