• Rok 1942 ...

          • Naša škola sa v spolupráci s OZ Art VAMO a za finančnej podpory mesta Žilina zapojila do projektu venovanému 80. výročiu transportu Židov zo Žiliny. Naši žiaci 9. B triedy budú výsledok svojej polročnej práce prezentovať na Stanici Žilina-Záriečie v dňoch 1. a 2. 12. 2022.

            1. 12. o 9,oo sa uskutoční otvorenie výstavy, na ktorej sa môžete dozvedieť viac o 2. svetovej vojne a príčinách jej vzniku, o Slovenskom štáte, deportácii Židov zo Žiliny do koncentračných táborov, J. Tisovi a o osude mladej dievčiny menom Iboja Wandall-Holm, ktorá prežila koncentračný tábor. Súčasťou otvorenia výstavy bude storytellingová prezentácia - prerozprávanie príbehu z daného obdobia pedagógom Andrejom Opáleným. Výstava bude k nahliadnutiu dva dni do 2.12. 17,oo.

            2. 12. o 17,oo sa uskutoční premiéra žiackeho filmu 1942, do ktorého tvorby boli zapojení naši žiaci. Podieľali sa na tvorbe: scenára, filmovaní, hraní, réžii aj na strihu.

            Žiaci počas realizácie projektu spolupracovali najmä s pedagógmi Andrejom Opáleným a Jozefom Plavuchom, učiteľom dejepisu.

            Srdečne Vás pozývame na výstavu a premiéru filmu 1942, čím podporíte aktivity svojich detí a pedagógov školy.                                                                                                                                                                                                                                                                                            

          • Olympiáda v anglickom jazyku - vyhodnotenie

          • Každý rok sa na našej škole organizuje školské kolo olympiády v anglickom jazyku, kde si žiaci môžu otestovať svoje jazykové zručnosti a schopnosti.  Inak tomu nebolo ani tento rok. Školské kolo sa uskutočnilo v stredu 23. 11. 2022 a zúčastnilo sa ho celkovo 38 žiakov. Olympiáda sa začala písomnou časťou, po ktorej nasledovala ústna časť, kde sa hodnotili komunikatívne zručnosti a plynulosť vyjadrovania sa v anglickom jazyku. Žiaci súťažili v dvoch kategóriách: kategórie 1A sa zúčastnilo 23 žiakov 5. – 7. ročníka a v kategórii 1B súťažilo 15 žiakov 8. a 9. ročníka. Na základe bodového hodnotenia, kde účastník mohol získať maximálne 70 bodov, sú výsledky nasledovné:

             Kategória 1A

             

            1. miesto: Adam Užák, 7.B (53,5b) – postup do okresného kola     
            2. miesto: Matej Gut, 5. B (43b)      
            3. miesto: Dávid Kindernay, 7.C (42,5b)              

             

            Kategória 1B

             

            1. miesto: Michal Zaiček, 8.A (53b) – postup do okresného kola              
            2. miesto: Filip Hvolka, 9.A (51b)      
            3. miesto: Barbora Bačíková, 8.A (50b)  

                       

            Všetkým súťažiacim ďakujeme za účasť a víťazom oboch kategórií gratulujeme a držíme palce, aby boli úspešní aj v okresnom kole, do ktorého automaticky postupujú.

                                                                                                                                    Mgr. Michaela Škvaridlová

          • Pokusy z fyziky

          • Cieľom novembrového projektu bolo získanie skúseností a overenie vedomostí z témy – VLASTNOSTI KVAPALÍN A PLYNOV. Žiaci 6.A a 6.B triedy na hodine fyziky prezentovali projekty, ktoré boli veľmi nápadité. Viacerí žiaci predvádzali činnosť hydraulických zariadení, napr. zubárske kreslo, lis, hydraulické rýpadlo......viď foto 😊

          • Výukový program TAJOMSTVO LESA

          • „Už v dávnych časoch ľudia poznali tajomstvá lesa, mali v úcte každý strom, kvietok, zviera, hmyz aj vtákov. Žili vedľa seba v priateľstve a porozumení. Ak potrebovali drevo, vzali si len toľko, koľko potrebovali, ak boli hladní, ulovili len toľko zvierat, aby zahnali hlad. Ale človek je tvor premenlivý a ako plynul čas, začali ľudia zabúdať, že les je ochrancom všetkého živého, dokonca aj človeka. Zabudli, že z lesa nesmú brať viac ako potrebujú…“

            Práve dôležitosť lesa, ale aj to, ako sa v ňom treba správať, prišla našim prváčikom pripomenúť dňa 24. 11. pracovníčka Školy ochrany prírody vo Varíne. Žiakom porozprávala o svojej práci, pripomenula, na čo netreba zabudnúť na prechádzke do lesa. Spoločne sme besedovali o lese, jeho význame, vysvetlili sme si rozdiel medzi lesom vypestovaným človekom a prírodným lesom. Zahrali sme sa hru lesné Bingo a hádali sme lesné zvieratká podľa ich zvukov. Okrem toho sa žiaci dozvedeli mnoho zaujímavého zo života lesa a ochrane zvierat v ňom. Beseda deti poučila aj zabavila. Tešíme sa na ďalšie stretnutie.                                                            

                                                                 Mgr. Mirka Jakubíková

          • Exkurzia do mincovne a planetária

          • Naši štvrtáci navštívili banské mesto Kremnicu, kde ich čakala zaujímavá prehliadka mincovne a historického centra mesta. V mincovni žiaci videli,  ako sa v minulosti i dnes vyrábajú kovové platidlá a medaily, dokonca si samy mohli vyraziť vlastnú pamätnú mincu. S pani sprievodkyňou si potom prezreli historické pamiatky mesta Kremnica. Najväčším zážitkom pre mnohých však bola návšteva Planetária Maximiliána Hella v Žiari nad Hronom, kde nás čakali zaujímavé prednášky o vesmíre a pútavé premietanie o planétach a súhvezdiach nočnej oblohy.                                             

                                                                                                                                        Mgr. Martina Sládková

          • Literárno-vedomostná súťaž Knižný Vševedko 2022

          • Žiačky našej školy z 5. A   Alžbetka Zacharová  a Zuzana Balogová sa zapojili   do literárno - vedomostnej súťaže Knižný Vševedko 2022 . Vyhlasovateľom súťaže je krajská pobočka Spolku slovenských knihovníkov a knižníc. Krajská  knižnica v Žiline  každoročne na jeseň organizuje okresné kolo  súťaže Knižný Vševedko, z ktorého traja najlepší postúpia do krajského kola. Alžbetka Zacharová  skončila na 2. mieste a postúpila do krajského    kola, ktoré  prebiehalo v  Oravskej   knižnici Antona Habovštiaka v Dolnom Kubíne, vo štvrtok  3. novembra 2022. Aj v tomto kole obsadila pekné 2. miesto, za čo jej blahoželáme.                                                                   

                                                                                                                                      Mgr. Bytčanková Daniela

          • iBobor

          • iBobor-logo

            V školskom roku 2022/23 sme sa úspešne zapojili do súťaže iBobor.

            Hlavným cieľom súťaže je podporiť záujem o informačné a komunikačné technológie (IKT) u všetkých žiakov. Súťaž chce iniciovať v deťoch využívanie IKT, posmeliť ich v intenzívnejšom a kreatívnejšom používaní moderných technológií pri učení sa.

            Naši žiaci (57 žiakov) súťažilo v štyroch kategóriách z 8 a súťaže sa zúčastnilo 124 574 súťažiacich.

            Najúspešnejší súťažiaci získali diplom úspešného riešiteľa:

            Kategória           DROBEC:     1 žiačka z 2.A   ( z 2. a 3. ročníkov)

            Kategória          BOBRÍK:       7 žiakov z 5.B, 1 žiak z 5.A a 1 žiak zo 4.C (zo 4. a 5. ročníkov)

            Kategória           BENJAMÍN: 1 žiak zo 7.A, 1 žiak zo 7.B a 1 žiak zo 7.C ( zo 6. a 7. ročníkov)

            Kategória           KADET:       5 žiakov z 8.A, 1 žiak z 8.B a 1 žiak z 9.B ( z 8. a 9. ročníkov).        

            Úspešným riešiteľom gratulujeme, všetkým riešiteľom ďakujeme!

                                                                                                           Koordinátor súťaže: Mgr. Rovnianková V.J.

             

          • Imatrikulácia prvákov

          • Peknou tradíciou na našej škole sa stalo, že prváci svoj veľký deň neprežívajú len na začiatku septembra, ale rovnako slávnostný a významný je pre nich aj akt prijatia za „veľkých“ žiakov, čiže imatrikulácia. Dňa 16. 11. boli prváci prijatí do cechu žiackeho.

            Aby boli pasovaní do žiackeho cechu, museli správne zodpovedať kvízové otázky a zaspievať pesničku. Za pomoci našich žiačok 5. ročníka, zložili slávnostný sľub, po ktorom pani riaditeľka Miroslava Gajdošová každého prváčika slávnostne pasovala za žiaka našej školy.

            Keďže deti všetky úlohy splnili, dostali sladkú odmenu aj pamätný dekrét.

            Všetkým prváčikom želáme veľa šťastia, úsmevov a úspechov v škole!

                                                                                                                                      Mgr. Mirka Jakubíková

          • Jesenné tvorivé dielne

          • V rámci spolupráce s Materskou školou na Čajákovej ulici v Žiline sa žiaci 1.A  triedy stretli 14.11.2022 so škôlkarmi, aby spolu prežili chvíle pri tvorivej činnosti. Spoločne  vyrábali šarkanov, strihali, šili a zhotovovali rôzne výtvarné práce z papiera.  Bola to príjemná akcia, ktorá žiakom spestrila školské povinnosti a pripomenula časy  strávené v škôlke. Budeme sa tešiť na predškolákov, ktorí k nám zavítajú v jarných mesiacoch, aby im naši prváci ukázali, čo všetko sa už v škole naučili.

            Mgr. Ilsa Michulková

          • Piaty ročník - Deň Lega

          • Školský klub detí 11. novembra uskutočnil už 5. ročník súťaže “Tvoríme zo stavebnice LEGO“ . Táto stavebnica láka deti po celom svete už 90 rokov a ani tento rok nechýbala v našom školskom klube. Žiaci tvorili jednotlivo i v skupinkách zaujímavé stavby a iné výtvory.  Z Lega je možné postaviť model prakticky čohokoľvek  a to sa podarilo aj našim malým staviteľom. Počas kreatívneho tvorenia sme sa spolu rozprávali a oboznámili o histórii Lega a o  jeho dánskom zakladateľovi Ole Kirk Christiansenovi. Po dokončení práce sme si urobili výstavku a porozprávali sme sa, čo sa deťom páčilo a prečo obľubujú túto stavebnicu.

            Na záver dostali deti diplom za kreativitu a sladkú odmenu. Lego nie je len hračka pre potešenie ale rozvíja fantáziu a tvorivosť detí.                                                                                                             

                                                                                                                                               Mgr. Eva Rabušicová

          • SPISOVATEĽKA – PRIATEĽKA DETÍ

          • Pri každom stretnutí s nejakým človekom sa môžeme niečo naučiť. O to viac, ak je ten človek úspešný, známy a obľúbený. Deti 4.A triedy strávili príjemný čas v spoločnosti autorky detských kníh Gabrielou Futovou. Zaujímali sa odkiaľ čerpá námety pre svoje knihy, aké sú jej plány do budúcnosti, aké má záľuby a vzťah ku zvieratám. Spisovateľka trpezlivo odpovedala na otázky, aby uspokojila detskú zvedavosť. Stretnutie ukončila autogramiádou a spoločným fotením.

          • VIANOČNÁ ZBIERKA

          •  

            Vianočné dekorace- podložka, koberec pod vianočný stromček s vločkami- 2  veľkosti           

            Blíži sa vianočný čas,

            zbierka do detského domova je tu zas.

            Dňom 13.11., ktorý sa považuje za Deň dobra, symbolicky spúšťame zbierku pre Detský domov v Bytči a krízové centrum Návrat v Žiline, ktorá potrvá do 5.12.2022. Všetky prinesené veci môžete odovzdať p. školníkovi.

            V zariadeniach uvítajú:

            • oblečenie, aj ponožky (rôzne veľkosti, deti aj dospelí), čiapky a šály 
            • drogéria: zubné pasty a kefky, tekuté aj tuhé mydlo, šampóny, dámske vložky, hrebene, manikúrové nožničky, gumičky a sponky do vlasov, základná drogéria pre domácnosť
            • hračky (aj použité): bábiky, spoločenské/rodinné hry, plyšáky
            • rozvíjajúce/vzdelávacie hračky, školské kufríky (lepenkové)
            • potraviny: čaje (bylinkové, aj na kašeľ a pod.), detské výživy (kapsičky alebo v skle)
            • školské pomôcky a iné: pastelky, tekuté aj tuhé lepidlá, plastelína, materiál na tvorenie (korálky, hocijaký výtvarný materiál), fľaše na pitie a desiatové boxy (pre deti do školy)
            • športové potreby (lopty, bedminton, švihadlá, lyže, bicykel, kolobežky)
            • pre malé deti: dojčenské fľaše s cumlíkom, plienky (veľkosť 3, 4, 5), podbradníky, vlhčené utierky, detské deky
            • z lekárne: teplomery, probiotiká (aj v kvapkách), lieky na zníženie horúčky (aj vo forme sirupu - Paralen, Nurofen, Sudocrem... )

            Ďakujeme, že nám pomáhate robiť dobré skutky!

                                                                                    D. Kopasová, A. Stromková

                                                                                                                         koordinátori zbierky

             

          • FLAGFUTBAL

          • Pohyb je pre deti dôležitý. Nielen upevňuje zdravie, ale buduje aj správne návyky. Flagfutbal je nový zaujímavý šport, ktorý si s trénerom po dobu 6 vyučovacích hodín vyskúšajú aj naši štvrtáci. Je to celosvetovo rozšírený šport s olympijskými ambíciami. Rozvíja kondičné aj koordinačné pohybové schopnosti, sústreďuje sa na základné povely a názvy. Pre hru je potrebné mať loptu a flag opasky. Zakázaný je akýkoľvek kontakt. Aj preto je tento šport vhodný práve do škôl.

                                                                                                                       Mgr. D. Kopasová

          • Pasovanie za čitateľa

          • V mesiaci október sme navštívili s deťmi 1.B Krajskú knižnicu v Žiline a zároveň sme sa zúčastnili podujatia ,, Pasovanie za čitateľa”. Pani knihovníčka nás zoznámila s priestormi knižnice a previedla nás detským oddelením. Deti si mohli vybrať a listovať v rozprávkových knižkách, encyklopédiách, vyjadrovali svoje zážitky z čítania. Spoznali viacero nových autorov. Povyberali si knižky, ktoré si zapožičali na doma. Deti odchádzali spokojné, obohatené o nové zážitky.

                                                                                                                                                  Alexandra Stražovcová

          • Chemická a fyzikálna show

          • Aj chémia a fyzika môžu byť zábavné! O tom sa presvedčili dňa 2.11.2022 žiaci

            6. – 9. ročníka, ktorí sa zúčastnili veľkolepej show.

            Žiaci videli zaujímavé chemické reakcie a fyzikálne pokusy, výsledkami ktorých boli často prekvapení. Niektorí zo žiakov sa stali pomocníkmi pri realizácii pokusov, ďalší boli sústredenými divákmi.

            Show mala veľký úspech a my veríme, že záujem žiakov o prírodné vedy sa aj vďaka takejto akcii u žiakov zvýši.

          • Vznik poštovej známky – beseda

          • Pri príležitosti Medzinárodného mesiaca školských knižníc (október) sa v našej škole konala beseda na tému Vznik poštovej známky.  Dňa 27.10.2022 sa jej  zúčastnili  žiaci  2. ročníka. Filatelista a člen Rady Zväzu slovenských filatelistov Ing. Jozef Vangel, CSc. nám porozprával o poštových známkach, o ich vzniku, používaní a zbieraní. Beseda pokračovala debatou a pán Vangel nám odpovedal na všetky naše zvedavé otázky. Žiaci si na vlastné oči mohli pozrieť aj niekoľko zaujímavých zbierok známok, od tých najstarších až po súčasné známky.

            Mgr. Lucia Kocúrová

             

          • Model Zeme

          • Na hodinách biológie sme si s deviatakmi priblížili vnútornú stavbu Zeme. Svoje vedomosti potom využili pri tvorbe modelu zemského telesa, pričom využili rôzne materiály a rôzne techniky. Žiaci pracovali v skupinách a každý z nich priložil ruku k dielu.

            Aj takýmto zaujímavým spôsobom sme si spestrili hodiny biológie a prepojili sme poznatky aj s geografiou.