• Zimná olympiáda

          • Modelovanie  guličiek zo snehu, hod snehovými guľami na terč, slalom na snehu a streľba hokejkou do brány. To boli športové disciplíny Zimnej olympiády ŠKD, ktorou sme sa na ihrisku pred školou zabávali v stredu, 26. januára. Snehu bolo dostatok, nechýbal ani súťaživý duch a víťazom bol každý, kto si s radosťou zašportoval. 

                                                                                                                                            Vychovávateľky ŠKD

          • Erasmus+ 2021

          • V školskom roku 2020/21 sa naša škola opäť zapojila do projektu Erasmus+ Mobilita zamestnancov pod názvom  Nové nápady vo vyučovaní a učení sa. Boli sme úspešní, projekt bol vybratý na realizáciu. V júli 2021 sa potom 2 učiteľky: Mgr. Bytčanková Daniela (1. stupeň) a Mgr. Kempová Andrea (2. stupeň) zúčastnili vzdelávania v medzinárodnej vzdelávacej inštitúcii ETI Malta.

            Mgr. Bytčanková Daniela

            Absolvovala som kurz TECHNOLOGY ENHANCED LEARNING Malta, kde som si rozvinula  znalosti v oblasti informačných technológií a ich zavádzanie do bežných vyučovacích hodín anglického jazyka.

             Získala som nové zručnosti a zároveň zdokonalila už tie získané. Aj ja sama som si počas pobytu zdokonalila svoje komunikačné schopnosti v anglickom jazyku, keďže po celý čas kurzu učitelia komunikujú výlučne v angličtine, či už s lektormi tak aj s učiteľmi z ďalších európskych krajín. Taktiež som si vymenila bohaté skúsenosti s kolegami - učiteľmi a porozprávali sme sa o metódach a štýloch vyučovania, o systéme školstva v tej ktorej krajine ako aj o rôznych problémoch v danej krajine v oblasti vzdelávania. Lektor, s ktorými som sa stretla, boli skúsený, priateľský, trpezlivý. Počas vyučovania vytváral  pokojnú a príjemnú atmosféru a prispeli tak k úspešnému ukončeniu a zvládnutiu všetkých požiadaviek.

            Naučili sme sa vytvárať vlastnú webovú stránku, blog a prešli sme množstvom kreatívnych aplikácii, ktoré sa dajú na hodinách využívať.

               Vo voľnom čase bol pre nás pripravený program – prehliadka pamiatok Malty. Svoj pobyt na Malte hodnotím pozitívne, splnil moje očakávania po každej stránke. Bol obohacujúci, inšpirujúci k ďalšej práci.

            Aktivity, výstupy a dopad : Poznatky a nové nadobudnuté zručnosti zavádzam v bežnom vyučovaní anglického jazyka, kde sa snažím aktívne využívať IT technológie, interaktívne cvičenia, prácu s internetovými zdrojmi, softvérmi v oblasti cudzích jazykov. Vytváram pre žiakov zaujímavé aplikácie, pomocou ktorých sa netradičnou, hravou a inovatívnou formou učia slovnú zásobu, gramatiku, čítanie s porozumením a pod. Zároveň tieto zručnosti využívam pri akciách a aktivitách v rámci školy: Európsky deň jazykov (26.9.)

            Na hodinách využívam aj IT, prácu s internetom,  aplikácie. Žiaci dokážu potom na hodinách angličtiny pracovať smelšie, istejšie, prekonávajú problémy, obavy. V neposlednom rade treba spomenúť aj dištančné vzdelávanie, v rámci ktorého som taktiež využívala aktívne svoje zručnosti v oblasti IT, vzdelávania prostredníctvom edupage a Microsot teams. Svoje získané vedomosti taktiež priebežne zdieľam s vyučujúcimi CJ v rámci zasadnutí MZ, krátkych pracovných stretnutí, poskytujem poradenstvo pre tých, ktorí prejavia záujem.

              Zdieľam s nimi už vytvorené aplikácie, prezentácie a pracovné listy na ďalšie využívanie.

            Toto sú užitočné webové stránky na vytváranie aplikácii: 

            kahoot.it,   get.plickers.com,   classroomscream.com , wordart.com, blandspace.com

            A tu je niekoľko webových stránok, ktoré aj vám pomôžu pripraviť sa na kultúrny aspekt vašej návštevy: www.visitmalta.com, www.myguidemalta.com, www.knowingmalta.com/blog/the-20-best-things-to-do-in-malta

            Mgr. A. Kempová 

            V júlli 2021 som absolvovala  kurz: Methodology – Revisited, Revitalised. Renergised.

            Tento 2-týždňový kurz je špeciálne vyvinutý s ohľadom na potreby učiteľov nižšieho sekundárneho vzdelávania. Počas tohto kurzu som sa oboznámila  a mala možnosť precvičiť si a zopakovať si množstvo techník a metód, ktoré pomáhajú oživiť moje  hodiny angličtiny a umožňujú  mi vytvoriť dynamické a stimulujúce vzdelávacie prostredie. Jednotlivé bloky kurzu boli zamerané na oblasti ako sú štýly učenia, výslovnosť, vytváranie vlastných materiálov pomocou online softvéru a ďalšie. Kurz taktiež  zahŕňal aj zameranie na integráciu technológie do  vyučovania. Počas aktivít a skupinových diskusií som mala možnosť ďalej skúmať, kontrolovať a rozvíjať svoje učiteľské zručnosti. Ako som očakávala, zlepšila som sa vo výslovnosti, gramatike a v neposlednom rade sa mi darí zatraktívniť vyučovanie anglického jazyka pre svojich žiakov.  Taktiež som si opäť vymenila bohaté skúsenosti s kolegami - učiteľmi a porozprávali sme sa o metódach a štýloch vyučovania, o systéme školstva v tej ktorej krajine ako aj o rôznych problémoch v danej krajine v oblasti vzdelávania. Lektori, s ktorými som sa stretla, boli skúsení, priateľskí, trpezliví. Počas vyučovania vytvárali veľmi pokojnú a príjemnú atmosféru a prispeli tak k úspešnému ukončeniu a zvládnutiu všetkých požiadaviek. Vo voľnom čase bol pre nás pripravený bohatý program – prehliadka pamiatok Malty – slnkom zaliatej krajiny plnej zaujímavostí. Svoj pobyt na Malte opäť hodnotím ako veľký prínos.

            Aktivity, výstupy a dopad :

             Poznatky a nové nadobudnuté zručnosti zavádzam v bežnom vyučovaní anglického jazyka, kde sa snažím aktívne využívať veľkú väčšinu toho, čo mi vzdelávanie poskytlo. Najväčším prínosom pre mňa bola práca pomocou Cuisenaire rods – aktívna tvorivá metóda na všestranné využitie, ja ju hlavne používam pri vysvetľovaní stupňovania prídavných mien a pri skladbe vety. Ďalej to bola práca s videami a pesničkami ako nástrojom na rozvoj komunikácie, slovnej zásoby a kritického myslenia. Okrem toho sme sa venovali tvorivému písaniu, písaniu diktátov (netradičnou a zábavnou formou), tvoreniu gramatických cvičení, práci s príbehmi a mno ďalších. Všetky sa dajú využiť pri príprave žiakov na testovanie, na súťaže (Olympiáda, Einstein teen, Shakespeare´s  Day) pri príprave Európskeho dňa jazykov či tematických dní venovaných napr.  Vianociam, Veľkej noci a podobne. Spomínaný kurz odporúčam v plnej miere aj ostatným kolegom. Podnecuje ku kreativite nielen učiteľa ale následne aj jeho žiakov.

             

            Niektoré užitočné linky:

            https://www.teachingenglish.org.uk/article/cuisenaire-rods-language-classroom

            http://www.teachingenglishgames.com/Articles/Teaching_Pronunciation.htm

            https://www.onestopenglish.com/support-for-teaching-vocabulary/grammar-and-vocabulary-teaching-students-collocations/146468.article