• Šaliansky Maťko

          • Dňa 27. 1. sa na našej škole uskutočnilo školské kolo recitačnej súťaže Šaliansky Maťko.
            Zúčastnili sa ho žiaci v dvoch kategóriách , 2. - 3. ročník 1. kategória a 4. - 5. ročník 2. kategória. Z dôvodu triednych karantén mal tento ročník inú podobu, žiaci 1. kategórie museli prednášať online .
            Porota, ktorá túto súťaž sledovala a vyhodnotila bola v zložení p. učiteliek Daniela Bytčanková, , Mirka Jakubíková a Aneta Tóthová.

            Vyhodnotenie v 1. kategórii 1. miesto Timea Luláková , trieda 3. A
                                                         2. miesto Samuel Molčan, trieda 2 .A
                                                         3. miesto Filip Kubáň , trieda 3. B


            Vyhodnotenie v 2. kategórii 1. miesto Marek Filo, trieda 4 . C
            diplom za účasť získali           Ema Ryboňová , trieda 4. C ,
                                                            Liana Rychtárik ,trieda 4 .A
                                                           Samuel Garabáš , trieda 4 . B


            Všetkým zúčastneným veľmi pekne ďakujeme za ich výkony, a veríme , že nám čoskoro zazvoní na lepšie časy a budeme môcť našim žiakom a ich príprave venovať viac času.

            Mgr. Aneta Tóthová

          • Zimná olympiáda

          • Modelovanie  guličiek zo snehu, hod snehovými guľami na terč, slalom na snehu a streľba hokejkou do brány. To boli športové disciplíny Zimnej olympiády ŠKD, ktorou sme sa na ihrisku pred školou zabávali v stredu, 26. januára. Snehu bolo dostatok, nechýbal ani súťaživý duch a víťazom bol každý, kto si s radosťou zašportoval. 

                                                                                                                                            Vychovávateľky ŠKD

          • Erasmus+ 2021

          • V školskom roku 2020/21 sa naša škola opäť zapojila do projektu Erasmus+ Mobilita zamestnancov pod názvom  Nové nápady vo vyučovaní a učení sa. Boli sme úspešní, projekt bol vybratý na realizáciu. V júli 2021 sa potom 2 učiteľky: Mgr. Bytčanková Daniela (1. stupeň) a Mgr. Kempová Andrea (2. stupeň) zúčastnili vzdelávania v medzinárodnej vzdelávacej inštitúcii ETI Malta.

            Mgr. Bytčanková Daniela

            Absolvovala som kurz TECHNOLOGY ENHANCED LEARNING Malta, kde som si rozvinula  znalosti v oblasti informačných technológií a ich zavádzanie do bežných vyučovacích hodín anglického jazyka.

             Získala som nové zručnosti a zároveň zdokonalila už tie získané. Aj ja sama som si počas pobytu zdokonalila svoje komunikačné schopnosti v anglickom jazyku, keďže po celý čas kurzu učitelia komunikujú výlučne v angličtine, či už s lektormi tak aj s učiteľmi z ďalších európskych krajín. Taktiež som si vymenila bohaté skúsenosti s kolegami - učiteľmi a porozprávali sme sa o metódach a štýloch vyučovania, o systéme školstva v tej ktorej krajine ako aj o rôznych problémoch v danej krajine v oblasti vzdelávania. Lektor, s ktorými som sa stretla, boli skúsený, priateľský, trpezlivý. Počas vyučovania vytváral  pokojnú a príjemnú atmosféru a prispeli tak k úspešnému ukončeniu a zvládnutiu všetkých požiadaviek.

            Naučili sme sa vytvárať vlastnú webovú stránku, blog a prešli sme množstvom kreatívnych aplikácii, ktoré sa dajú na hodinách využívať.

               Vo voľnom čase bol pre nás pripravený program – prehliadka pamiatok Malty. Svoj pobyt na Malte hodnotím pozitívne, splnil moje očakávania po každej stránke. Bol obohacujúci, inšpirujúci k ďalšej práci.

            Aktivity, výstupy a dopad : Poznatky a nové nadobudnuté zručnosti zavádzam v bežnom vyučovaní anglického jazyka, kde sa snažím aktívne využívať IT technológie, interaktívne cvičenia, prácu s internetovými zdrojmi, softvérmi v oblasti cudzích jazykov. Vytváram pre žiakov zaujímavé aplikácie, pomocou ktorých sa netradičnou, hravou a inovatívnou formou učia slovnú zásobu, gramatiku, čítanie s porozumením a pod. Zároveň tieto zručnosti využívam pri akciách a aktivitách v rámci školy: Európsky deň jazykov (26.9.)

            Na hodinách využívam aj IT, prácu s internetom,  aplikácie. Žiaci dokážu potom na hodinách angličtiny pracovať smelšie, istejšie, prekonávajú problémy, obavy. V neposlednom rade treba spomenúť aj dištančné vzdelávanie, v rámci ktorého som taktiež využívala aktívne svoje zručnosti v oblasti IT, vzdelávania prostredníctvom edupage a Microsot teams. Svoje získané vedomosti taktiež priebežne zdieľam s vyučujúcimi CJ v rámci zasadnutí MZ, krátkych pracovných stretnutí, poskytujem poradenstvo pre tých, ktorí prejavia záujem.

              Zdieľam s nimi už vytvorené aplikácie, prezentácie a pracovné listy na ďalšie využívanie.

            Toto sú užitočné webové stránky na vytváranie aplikácii: 

            kahoot.it,   get.plickers.com,   classroomscream.com , wordart.com, blandspace.com

            A tu je niekoľko webových stránok, ktoré aj vám pomôžu pripraviť sa na kultúrny aspekt vašej návštevy: www.visitmalta.com, www.myguidemalta.com, www.knowingmalta.com/blog/the-20-best-things-to-do-in-malta

            Mgr. A. Kempová 

            V júlli 2021 som absolvovala  kurz: Methodology – Revisited, Revitalised. Renergised.

            Tento 2-týždňový kurz je špeciálne vyvinutý s ohľadom na potreby učiteľov nižšieho sekundárneho vzdelávania. Počas tohto kurzu som sa oboznámila  a mala možnosť precvičiť si a zopakovať si množstvo techník a metód, ktoré pomáhajú oživiť moje  hodiny angličtiny a umožňujú  mi vytvoriť dynamické a stimulujúce vzdelávacie prostredie. Jednotlivé bloky kurzu boli zamerané na oblasti ako sú štýly učenia, výslovnosť, vytváranie vlastných materiálov pomocou online softvéru a ďalšie. Kurz taktiež  zahŕňal aj zameranie na integráciu technológie do  vyučovania. Počas aktivít a skupinových diskusií som mala možnosť ďalej skúmať, kontrolovať a rozvíjať svoje učiteľské zručnosti. Ako som očakávala, zlepšila som sa vo výslovnosti, gramatike a v neposlednom rade sa mi darí zatraktívniť vyučovanie anglického jazyka pre svojich žiakov.  Taktiež som si opäť vymenila bohaté skúsenosti s kolegami - učiteľmi a porozprávali sme sa o metódach a štýloch vyučovania, o systéme školstva v tej ktorej krajine ako aj o rôznych problémoch v danej krajine v oblasti vzdelávania. Lektori, s ktorými som sa stretla, boli skúsení, priateľskí, trpezliví. Počas vyučovania vytvárali veľmi pokojnú a príjemnú atmosféru a prispeli tak k úspešnému ukončeniu a zvládnutiu všetkých požiadaviek. Vo voľnom čase bol pre nás pripravený bohatý program – prehliadka pamiatok Malty – slnkom zaliatej krajiny plnej zaujímavostí. Svoj pobyt na Malte opäť hodnotím ako veľký prínos.

            Aktivity, výstupy a dopad :

             Poznatky a nové nadobudnuté zručnosti zavádzam v bežnom vyučovaní anglického jazyka, kde sa snažím aktívne využívať veľkú väčšinu toho, čo mi vzdelávanie poskytlo. Najväčším prínosom pre mňa bola práca pomocou Cuisenaire rods – aktívna tvorivá metóda na všestranné využitie, ja ju hlavne používam pri vysvetľovaní stupňovania prídavných mien a pri skladbe vety. Ďalej to bola práca s videami a pesničkami ako nástrojom na rozvoj komunikácie, slovnej zásoby a kritického myslenia. Okrem toho sme sa venovali tvorivému písaniu, písaniu diktátov (netradičnou a zábavnou formou), tvoreniu gramatických cvičení, práci s príbehmi a mno ďalších. Všetky sa dajú využiť pri príprave žiakov na testovanie, na súťaže (Olympiáda, Einstein teen, Shakespeare´s  Day) pri príprave Európskeho dňa jazykov či tematických dní venovaných napr.  Vianociam, Veľkej noci a podobne. Spomínaný kurz odporúčam v plnej miere aj ostatným kolegom. Podnecuje ku kreativite nielen učiteľa ale následne aj jeho žiakov.

             

            Niektoré užitočné linky:

            https://www.teachingenglish.org.uk/article/cuisenaire-rods-language-classroom

            http://www.teachingenglishgames.com/Articles/Teaching_Pronunciation.htm

            https://www.onestopenglish.com/support-for-teaching-vocabulary/grammar-and-vocabulary-teaching-students-collocations/146468.article

          • Malí koledníci

          • Predvianočná atmosféra ožila tento rok aj na  našej škole. Deti z ŠKD  si pripravili vianočné vinše, piesne a novoročné priania, ktoré zaželali žiakom, pani riaditeľke, pedagógom a pani kuchárkam. Naši malí koledníci tak vyzdvihli hlavné posolstvo Vianoc – priniesť lásku a vzájomnú spolupatričnosť.

             „VESELÉ VIANOCE A ŠŤASTNÝ NOVÝ 2022“

                                                                                                                    Mgr. Eva Rabušicová

          • Projekt: ,,Tréneri v škole"

          • Tréneri v škole je program zameraný na skvalitnenie a zatraktívnenie hodiny Telesnej a športovej výchovy zážitkovým spôsobom výučby, budovaní pozitívneho vzťahu k športu a prehĺbenie záujmu detí o šport a zároveň aj rozvíjanie ich všestrannej pohybovej gramotnosti na prvom stupni základných škôl.

            Projekt bol vytvorený ako východisko pre plnenie Programového vyhlásenia vlády 2020 v bode Šport a mládež a to skvalitnením obsahu hodín Telesnej a športovej výchovy.

            Zámerom programu a následne jeho rozšíreným pôsobením je zachytenie záujmu o šport u detí v 1. a 2. ročníku ZŠ a taktiež o zvýšenie záujmu pedagógov o hodiny Telesnej a športovej výchovy na 1. stupni ZŠ. Do budúcna je cieľom aj zlepšenie účasti pedagógov so špecializáciou výučby Telesnej a športovej výchovy na 1. stupni ZŠ.

            Zároveň je program založený na prepojení športov, ktoré sa v pravidelnej rotácií na štandardných hodinách Telesnej a športovej výchovy (1. stupeň ZŠ) vykonávajú s deťmi pestrou pohybovou činnosťou. Program tým vytvára vzťah k pohybovej aktivite a žiak získava základné pohybové návyky v jednotlivých športoch.

            Dôležitý princíp programu je, že dieťa netlačí do konkrétneho športu, práve naopak, chceme aby si dieťa vybralo šport, ktorý sa mu najviac páči. Na hodinách Telesnej a športovej výchovy je cieľom projektu rozhýbať všetky deti hravou formou. Dôraz sa kladie na spoluprácu s učiteľmi a učiteľkami a ich čo najintenzívnejšie zapojenie do samotných hier, či cvičení. Celý program prebieha v spolupráci s odborníkmi z akademickej obce, trénermi, psychológom a zakladateľmi českého programu ,,Tréneri ve škole".

            ZŠ Lichardova je súčasťou tohto projektu od 1.10.2021 a okrem zatraktívnenia priebehu jednotlivých vyučovacích hodín TSV na 1. stupni sa môže pochváliť aj získaním množstva zaujímavých športových pomôcok, ktoré budú môcť využívať učiteľky 1. stupňa na hodinách TSV.

                       

            Dlhodobým cieľom projektu je pozitívne vplývanie na súčasný stav zdravia u detí (za poslednú dekádu sa výskyt obezity u detí zdvojnásobil a v súčasnosti dosahuje u 10 - 12 ročných chlapcov 10 % a u 7 - 12 ročných dievčat 8,5 %, zdroj: Správa o stave mládeže 2018 MŠVVaŠ SR), a tým aj zníženie finančnej záťaže na ich zdravotnú starostlivosť. Vyššia ekonomická efektivita a prospešnosť zdravšej a odolnejšej mládeže pre spoločnosť.

             

                                                                                                          PaedDr. Ján Jakubík

          • Dar Nadácie Tesca

          • Naša škola sa pravidelne zapája do výzvy Nadácie Tesca „Vy rozhodujete, my pomáhame“.  Aj 9. ročníku sme mali úspešný projekt, bol vybraný spomedzi 3790 prihlásených. V hlasovaní v predajniach Tesco sme sa umiestnili na 3. mieste, čím sme získali dar 300 €. Finančné prostriedky sme uplatnili na dokúpenie ďalších sedacích vakov Tuli do jednotlivých tried. Žiaci môžu v nich relaxovať počas prestávok, prípadne v letnom počasí ich môžeme vyniesť do školskej záhrady.

            Touto cestou sa chceme opäť poďakovať Nadácii Tesco za podporu našej školy.

          • Olympiáda v anglickom jazyku – školské kolo

          • Dňa 25.11.2021 sa uskutočnilo školské kolo olympiády v anglickom jazyku. Žiaci druhého stupňa sa mali možnosť zúčastniť a zabojovať o postup do okresného kola olympiády. Rozdelení boli do dvoch skupín: 5., 6., 7. ročník – kategória 1A, 8. a 9. ročník – kategória 1B.

            Kategória 1A

            Počet zúčastnených: 18

            Výsledky:

            1.miesto: Michal Zaiček (7.A) – postup do okresného kola

            2.miesto: Alex Nair (7.A)

            3.miesto: Michaela Ďurišová (7.A)

             

             

            Kategória 1B

            Počet zúčastnených: 16

            Výsledky:

            1.miesto: Alexandra Kocúrová (8.B) - postup do okresného kola

            2.miesto: Michaela Lúčanová (8.A)

            3.miesto: Adam Mažgút (9.A)

            Všetkým zúčastneným ďakujeme za účasť, za šikovnosť a prejavené vedomosti, víťazom gratulujeme a držíme palce na okresnom kole.

          • Projekt ,,Lezením ku zdraviu"

          • Projekt ,,lezením ku zdraviu" je zameraný na zatraktívnenie výchovno-vzdelávacej činnosti pre žiakov mladšieho aj staršieho školského veku pomocou implementácie lezeckej činnosti predovšetkým na hodinách telesnej a športovej výchovy.

            Cieľom projektu ,,Lezením ku zdraviu" je zatraktívnenie vyučovacieho procesu telesnej a športovej výchovy so zameraním na rozvoj vybraných kondičných schopností, ďalej kognitívnej ako aj nonkognitívnej stránky osobnosti žiakov. Projekt bol zameraný na získanie finančných prostriedkov použitých na zlepšenie materiálneho vybavenia telocvične našej školy. Vďaka nadácie Pontis, ktorý náš projekt podporila sme mohli zrealizovať náš zámer vybudovania lezeckej steny. Táto lezecká stena bude slúžiť pri vyučovaní telesnej a športovej výchovy na zdokonaľovanie kondičnej zložky pohybovej prípravy, ďalej pri krúžkovej činnosti a v neposlednom rade pri športovo-spoločenských akciách našej školy (športový deň a pod.).

            Nakoľko samotná montáž a dokončenie celého projektu prebehlo takmer kompletne ešte pred začatím školského roka 2021/2022, naši žiaci sa už teraz môžu tešiť z využívania lezeckej steny a tým zdokonaľovať svoje vôľové, kondičné a mentálne zručnosti zábavnou a spontánnou formou.

             

          • Deň Lega – Štvrtý ročník

          • Populárna stavebnica Lego si už po štvrtý ročník získala naše deti zo školského klubu. Táto hra je  najobľúbenejšou hrou medzi deťmi z celého sveta a preto nie sú výnimkou ani naše deti zo školského klubu. Na začiatok si deti pozreli film o zakladateľovi Lega, dozvedeli sa, že táto stavebnica  pochádza z Dánska. Z filmu sa deti dozvedeli, že existuje veľmi veľa kombinácií rôznych farieb a typov  Lega. Deti pracovali individuálne a v skupinkách, vytvárali rôzne originálne a zaujímavé stavby, pri ktorých rozvíjali svoju fantáziu, kreativitu a tvorivosť. Svoje stavebné  diela si na záver vzájomne opísali a predstavili. Za svoje  originálne diela dostali diplom a sladkú odmenu a už teraz sa tešia na piaty ročník.

                                                                                                                                                 Mgr. Eva Rabušicová

          • Imatrikulácia prvákov

          •  

            Ako je už v našej škole zvykom, aj tento rok si pani vychovávateľky pre prváčikov prichystali malé privítanie v podobe imatrikulácií. Slávnostné popoludnia sa konali na konci októbra a začiatkom novembra v  jednotlivých oddeleniach bez účasti ostatných detí z ŠKD.  

            Prostredníctvom rôznych aktivít prváci predviedli, čo sa za krátky čas strávený v škole naučili. Recitovali básničky, spievali piesne, ukázali znalosť prvých písmen a plnili rôzne zábavné úlohy. Každý prváčik dostal pamätný list a malý darček vyrobený staršími kamarátmi z ŠKD.

            Veríme, že na prvácky sľub deti nezabudnú a budú ho svedomito dodržiavať. 

            Všetci im prajeme, aby sa v našej škole cítili príjemne a boli úspešní pri zvládaní školských povinností.

                            

                                                                                                                              Mgr. Mária Póčiková

          • Tekvicový týždeň

          • Každý rok pred Sviatkom všetkých svätých, sa žiaci 1. stupňa majú možnosť zapojiť do školskej súťaže o najkrajšie vyzdobenú tekvicu. Tento rok pribudla aj nová kategória a to najkrajšia maľovaná tekvica. Deti spolu s učiteľmi alebo pomocou rodičov vytvorili veľmi pekné vyrezávané, maľované a originálne zdobené tekvice. Všetky práce boli vystavené vo vestibule školy a porota mala ťažkú úlohu, vybrať tie najkrajšie.

            Alexandra Stražovcová

          • Beseda o Slnečnej sústave

          • Vo štvrtok 21.10.2021 sa vo všetkých troch triedach štvrtého ročníka  uskutočnili besedy s pracovníčkami Krajskej hvezdárne. Pretože sa v tomto náročnom období nemôže chodiť na exkurzie, prišli ochotne k nám do školy a pripravili si zaujímavú prezentáciu o Slnečnej sústave spojenú s besedovaním o témach z vesmíru, ktoré naši štvrtáci práve preberajú. Deti mali aj rôzne otázky a rozšírili si svoje poznatky.  Snáď sa nám podarí tento rok navštíviť aj hvezdáreň a pozrieť si objekty dennej oblohy aj pomocou ďalekohľadu.

            Ďakujeme aj touto cestou za pútavé rozprávanie.

                                                                                        Mgr. Bytčanková Daniela

          • Týždeň zdravej výživy

          •         Jednou z najdôležitejších vecí k dobrému a dlhému životu je zdravá výživa, a preto už tradične každý október pripravujeme v ŠKD s deťmi výstavu ovocia a zeleniny. Počas celého týždňa sme realizovali aktivity, ktorých cieľom bolo deti oboznámiť s nutričnou hodnotou ovocia a zeleniny a o význame zdravého stravovania. Deti mali možnosť ochutnať rôzne druhy ovocia a zeleniny, prezentovali sa peknými výtvarnými prácami. Učili sa, ktoré plody sú z našich sadov, a ktoré plody sú dovážané z iných krajín.

            Na záver sme robili súťaž o ovocí a zelenine a odmenou bolo, že si deti mohli vybrať výhru z výstavky. Týždeň zdravej výživy sme uzavreli ochutnávkou zdravého a chutného ovocného šalátu, ktorý deťom veľmi chutil.

            Veríme, že deti budú mať na pamäti a nezabudnú: „ Ak chceme zdraví byť, musíme zdravo žiť.“

                                                                                                           Mgr. Eva Rabušicová

          • Lukostrelecké úspechy žiakov

          • Lukostrelecký krúžok, ktorý beží na našej škole, už vychoval mnohých slovenských reprezentantov.

            V tejto sezóne sa môže naša škola pochváliť žiakom 9.A triedy Dávidom Zauškom, ktorý na nedávnych Majstrovstvách SR mládeže v terčovej lukostreľbe vybojoval striebornú medailu za kadetov v olympijskom luku, naviac vyhral 1.miesto v Slovenskom pohári a v auguste sa zúčastnil aj Majstrovstiev sveta v terčovej lukostreľbe vo Wroclawi, kde získal skvelé17.miesto spomedzi 77 mladých lukostrelcov z celého sveta.

            Na Majstrovstvách SR mládeže za ním nezaostala ďalšia členka klubu Reflex Žilina, ktorý pôsobí na našej škole, a síce žiačka 6.Btriedy, Veronika Hanuliaková. Takisto si vybojovala striebro v kategórii dievčat do 12 rokov.

            V Slovenskom pohári ešte bodoval ziskom tretieho miesta aj Kristián Zauška, žiak 5.A triedy, v kategórii chlapcov do 12 rokov.

            Všetkým patrí veľká gratulácia!

            Ing. Viera Hanuliaková, vedúca krúžku