• Chráňme si našu Zem

          • Chráňme si našu Zem,

            bola téma, ktorú sme zakomponovali do všetkých oblastí výchovy ŠKD v týždni, kedy mala naša Zem sviatok. Prezentácie, rozhovory, zhotovovanie plagátov, vyhľadávanie zaujímavosti, ale hlavne konkrétne činnosti vniesli deti do naliehavej problematiky.

             Šetríme vodou pri umývaní rúk, neplytváme jedlom v jedálni, zhasíname zbytočne svietiace svetlá v triedach. Zbierali sme odpadky pred školou a na ihrisku. Povedali sme si, že každý deň môže byť Dňom Zeme. Budeme si často pripomínať, že treba mať našu Zem v úcte a láske, aby sme sa spolu s ňou  mohli tešiť z každého nového dňa.

                                                                                                                                      Mgr. Katarína Žiačiková

          • Škola v prírode Repište

          •  

            Po dvoch rokoch covidovej pandémie naši štvrtáci konečne mohli absolvovať vytúženú Školu v prírode v Repišti. Malá dedinka sa nachádza hneď za kúpeľným mestom Sklené Teplice. Okrem edukačných aktivít zažili deti množstvo hier a výletov, napr. vychádzku na hrad Marcus, hru Markety, ktorá bola zameraná na finančnú gramotnosť. Navštívili mesto Sklené Teplice, kde hrali deti hru Agent 00PRD. V piatok mali aktivity zamerané ku Dňu Zeme, napr. kreslenie plagátov, zbieranie smetí a pod. Posledný deň mali navštíviť Včeliu farmu, ale pre zlé počasie prišla včelárka Janka za deťmi do zariadenia a urobila vyčerpávajúcu  besedu o včelách spojenú s predajom včelích produktov. Záverečný program bol spojený s vyhodnotením  celej školy, realizovali sme aj  súťaže o super dievča a super chlapca Školy v prírode a pani učiteľky spolu s animátormi vyhodnotili a ocenili  rôzne aktivity a súťaže. Ďakujeme všetkým rodičom za ceny pre deti.

                                                                                                                                                        Mgr. Bytčanková Daniela

          • Detský divadelný súbor DeDiSú

          • Detský divadelný súbor DeDiSú sa 11.04. 2022 zúčastnil Krajskej postupovej súťaže a prehliadky detskej dramatickej tvorivosti (Zlatá priadka). Aj napriek tomu, že súbor nepostúpil na celoslovenskú súťaž - vždy priamo postupuje len jeden súbor, naše žiačky za svoj herecký výkon boli odmené potleskom a pochvalou. V mesiaci máj dievčatá Simona Vaváková a Sofia Vecchio sa predstavia pedagógom a žiakom našej školy. Držíme im palce v ďalšej tvorivej činnosti a tešíme sa na predstavenie na "domácej pôde."

                                                                                                                                                 Mgr. Andrej Opálený PhD.

          • Divadelný kolektív DeDiSú

          • Detský divadelný súbor pôsobiaci na našej škole pod názvom DeDiSú pod vedením Andreja Opáleného sa tento rok predstavil v regionálnom kole súťaže detskej dramatickej tvorivosti Divadelnej Žiliny 2022 s autorskou hrou: Čo prežívaš ty, čo prežívam ja.

            Simona Vaváková, Sofia Vecchio a Martina Maršová nás 11. apríla 2022 budú ďalej reprezentovať na Krajskej postupovej súťaži detskej dramatickej tvorivosti v bábkovom divadle v Žiline.

            Držme im palce. 

                                                                                                                                                   Mgr. Andrej Opálený PhD.

             

          • Školská kuchynka

          • Naši malí prváci zo školského klubu navštevujú cvičnú  kuchynku, kde pripravujú rôzne dobroty. Spoločne sme ukuchtili ovocný šalát, pečené zemiaky, jabĺčka v župane, tyčinky z lístkového cesta a pizzu. Deti  sa najviac tešia, keď si  na dobrotách, ktoré si pripravili, spoločne pochutnajú. Učia sa tak rozvíjať svoju kreativitu, manuálnu  zručnosť a pozitívny vzťah k práci.

            Počas aktivít v školskej kuchynke sa rozprávame o význame zdravej výživy a pravidelnej životospráve.

                                                                                                                                               Mgr. Eva Rabušicová

          • Celoslovenské testovanie žiakov 9. ročníka T9 2022

          • Vážení rodičia,

            dňa 6. apríla 2022 (streda) sa uskutoční na Základnej škole, Lichardova 24, 010 01 Žilina celoslovenské testovanie žiakov 9. ročníka T9 2022 z matematiky a slovenského jazyka. Určené je pre všetkých žiakov, aj pre žiakov so zdravotným znevýhodnením. Cieľom testovania je porovnať výkony žiakov v testovaných predmetoch a na základe výsledkov žiakov poskytnúť spätnú väzbu školám o ich úrovni v porovnaní s ostatnými školami na Slovensku. Testuje sa učivo, ktoré obsahovou stránkou a úrovňou náročnosti zodpovedá Štátnemu vzdelávaciemu programu pre žiakov 2. stupňa ZŠ. Testy obsahujú 30 úloh z matematiky a 30 úloh zo slovenského jazyka a literatúry.

            Povolené pomôcky – kalkulačky, rysovacie pomôcky, modré guľôčkové pero, na matematike čisté papiere s pečiatkou školy. Nemôžu sa používať mobilné telefóny, tablety, tabuľky, prehľady vzorcov (okrem tých, ktoré sú súčasťou testu), študijné materiály, učebnice a pod. Žiaci musia mať vlastné písacie potreby, počas písania si ich nemôžu požičiavať. Žiaci budú rozdelení do skupín, každý bude sedieť v lavici sám. Počas administrácie testov sa musia správať disciplinovane, nesmú odpisovať. Mobilné telefóny budú počas testovania vypnuté. MAT – administrácia testu 90 minút, SJL – administrácia testu 70 minút.

            Príchod žiakov do školy – najneskôr do 7.45 hod.

            Na objektívnosť T9 dohliada externý dozor – učitelia z inej školy, resp. zástupcovia Štátnej školskej inšpekcie. Administrátori sú učitelia našej školy, ktorí nemajú aprobáciu z daného predmetu. Administrátorom nemôže byť ani triedny učiteľ testovanej triedy. Odporúčame, aby žiaci prišli na testovanie vhodne oblečení a upravení. Náhradné testovanie pre žiakov, ktorí sa z objektívnych dôvodov nezúčastnili testovania v riadnom termíne, bude 21. a 22. apríla 2022 (štvrtok, piatok) na vybranej škole v krajskom meste. Všetky ďalšie informácie sú na www.nucem.sk.

          • Jarná záhradka

          •  

            Na technike sme so žiakmi 6.B a 6.C vytvorili takúto veselú záhradku. Z plastových fliaš a vlny sme vyrobili kvetináče. Tie sme naplnili zeminou a zasiali zrnká jačmeňa. V triede sme vytvorili príjemnú jarnú atmosféru.

                                                                                                                                                        Mgr. Martina Deketová

          • Výstava bábok v Rosenfeldovom paláci

          •  

            Pri príležitosti Medzinárodného dňa bábkarstva sme so 6.C navštívili krásnu a tajomnú expozíciu bábok v Rosenfeldovom paláci. Dozvedeli sme sa, že v Žiline bolo v roku 1950 založené prvé bábkové divadlo na Slovensku. Pozreli sme si  bábky z reálnych predstavení a po krátkej prednáške sa deti zahrali v interaktívnych častiach výstavy. Stihli sme i prehliadku celého paláca a výstavy fotografií. Stálo to za to a bolo to skutočne zaujímavé.

                                                                                                                                                      Mgr. Martina Deketová

          • Prvýkrát v knižnici- pasovanie za čitateľa

          •  

            Naši najmenší žiačikovia z tried 1.A a 1.B sa stali právoplatnými členmi Krajskej knižnice po
            zložení sľubu čitateľa. Deti sa od knihovníčky dozvedeli informácie, kto je pán spisovateľ,
            ilustrátor, kde je chrbát knihy, čo je kníhkupectvo/knižnica, aké pravidlá v nej platia, ako
            zaobchádzať s knihami a pod. Vypočuli si aj pútavý príbeh o vtáčikovi Calvinovi, ktorý mal
            rád knihy. Boli im predstavené leporelá, rozprávkové knihy, encyklopédie, hádali názvy
            rozprávok podľa obrázkov a maňušiek.


            Každé dieťa priateľkám knižkám sľúbilo, že do knižnice za nimi pribehne, bude ich chrániť,
            čítať rád, bude ich ozajstný kamarát.

                                                                                                                                                                           E. Šustrová

          • VEDOMOSTNÁ SÚŤAŽ EINSTEIN TEEN 4. – 6. ROČNÍK

          • Dňa 22.3.2022 sa uskutočnila vedomostná súťaž Einstein teen v anglickom jazyku, určená pre žiakov 4. až 6. ročníka. V tejto súťaži súťažné tímy pozostávajú z 3 členov, pričom každý zastupuje jeden ročník. Z našej školy nás na súťaži reprezentovali:

             

            Marek Adamov (4.A)

            Nikolas Kotačka (5.B)

            Patrik Pekara (6.C)

             

             

            Chlapci sa v súťaži umiestnili na 7. mieste zo 14. súťažiacich tímov, za čo im veľmi gratulujeme a prajeme veľa úspechov v ďalších súťažiach.

          • Ponožková výzva

          • Deň 21. marec je svetovým dňom Downovho syndrómu. S týmto dňom je spojená ,, ponožková výzva“. V našej triede sme sa rozhodli do tejto výzvy zapojiť a vyjadriť tak svoje sympatie a podporu k ľuďom s Downovým syndrómom. Obuli sme si na nôžky dve rozdielne ponožky. Rozhovormi a ukážkami sme sa venovali spomínanej téme, naučili sme sa tak šíriť porozumenie a rešpekt k rozdielnosti. Práve vďaka informovanosti a pozitívnemu príkladu môže každý z nás búrať predsudky. Pomáhať, aby sa stali rovnocennými členmi spoločnosti a mohli realizovať svoje sny- žiť plnohodnotný život.

             

                                                                                                                                                          A. Stražovcová a 1.C

          • Fašiangový karneval

          •  

            Tento rok už nechýbal. Nebol však spoločný, ako býva zvykom, ale v každom oddelení ŠKD zvlášť. Deti sa odeli do masiek hneď ráno. Takže na vyučovaní sedeli princezničky, králi, víly, čarodejníci a iné potvory. Popoludní sa tancovalo, predstavili sa masky, súťažilo sa....no skrátka, karnevalová zábava.

            A teraz sa postime, aby sme zvládli veľkonočné hodovanie.

             

                                                                                                                                                                   Mgr. K. Žiačiková

          • Guinessové rekordy

          •  

            Takýto nieslo názov popoludnie v ŠKD, kedy deti preukazovali svoje sily a vytrvalosť. Súťažilo sa v rôznych disciplínach, individuálne i v družstvách. O napätie aj smiech nebola núdza. Pohybom sme si utužili zdravie a kondíciu. Nešlo o to, kto zvíťazí, ale o radosť a dobrú náladu.

             

                                                                                                                                                               Mgr. K. Žiačiková

          • Zábavná olympiáda z Angličtiny

          • Dňa 24. 2. 2022 si žiaci štvrtých ročníkov zmerali svoje vedomosti z anglického jazyka zábavnou formou v štyroch zložkách- v čítaní, písaní, počúvaní a v  rozprávaní. Snažili sa naozaj všetci a každé družstvo bolo úspešné. S malým bodovým rozdielom skončili prví žiaci zo 4. B, za nimi 4. A a nakoniec 4. C.

            Ďakujeme súťažiacim, ktorí reprezentovali svoje triedy.

                                                                                                                                                        Mgr. Bytčanková Daniela

          • Hviezdoslavov Kubín

          • Prvý marec bol na našej škole dňom, kedy sa uskutočnilo školské kolo súťaže v prednese poézie a prózy Hviezdoslavov Kubín pre 1. stupeň. Po dvoch rokoch, kedy sme sa súťaží takmer vôbec nezúčastňovali, sme si mohli vypočuť 19 žiakov druhého až štvrtého ročníka. Dlhá pauza sa odzrkadlila aj na kvalite vystúpenia a dúfajme, že v budúcnosti sa  prednes opäť zlepší.

            V kategórii  poézia sa umiestnili:            

            1. miesto:  Matej Gut, 4. A
            2. miesto: Juraj Maslík, A
            3. miesto:  Lujza Bariaková, 2.A

             

            V kategórii  próza  porota prvé miesto neudelila.

                 2. miesto: Johana Birnerová, 2. A

                 3. miesto: Marek Adamov, 4. A

            Gratulujeme a víťazovi  želáme  veľa úspechov v okresnom kole.

                                                                                                                                                        Mgr. Bytčanková Daniela

          • Lyžiarsky výcvik 2022

          • Aj v tomto školskom roku naša škola organizovala pre žiakov 7. ročníka lyžiarsky výcvik (LV). Ten sa uskutočnil podľa vopred vypracovaného plánu, časového harmonogramu a s dodržaním denného režimu. Žiaci z uvedených tried 7. ročníka boli podľa výkonu a aktuálnej lyžiarskej úrovne rozdelení do 3 výkonnostných skupín.

            Okrem samotného metodického výcviku sa uskutočnili počas LV aj sprievodné akcie ako prednášky, návšteva bazénu, bowling, spoločenské hry, turistické vychádzky do okolia, spoločenské večery v sprievode hudby na spestrenie voľného času a na regeneráciu síl.

            Pobyt sa uskutočnil v krásnom prostredí lyžiarskeho strediska Parksnow na Donovaloch. Počas tohto pobytu neboli zaznamenané žiadne vážne ani menej závažné úrazy. Pred odchodom na LV bolo v budove školy ZŠ Lichardova vykonané hromadné testovanie žiakov Covid-19 AG testami, pričom všetci žiaci zaznamenali negatívny výsledok tohto testu. Absolvovaním výcviku sa žiaci výrazne zlepšili nielen v športových zručnostiach ale aj v organizovaní vlastného času, disciplíne a spolupráci. Na základe množstva pozitív, ktoré organizovanie kurzu ponúka veríme, že aj v budúcom školskom roku sa nám rovnako úspešne podarí zorganizovať LV.

                                                          

                                                                                                          PaedDr. J. Jakubík – vedúci LV

          • Uchádzame sa o Vaše 2% z daní za rok 2021


          • Radi by sme Vás oslovili v mene OZ "Združenie rodičov a priateľov ZŠ Hliny 8, Lichardova 24, Žilina" a požiadali o poskytnutie 2% z Vašich daní na rozvoj školských a mimoškolských aktivít žiakov. OZ pravidelne finančne prispieva na lyžiarsky výcvik, plavecký výcvik, školu v prírode, exkurzie, krúžky školy, odmeny pre žiakov pri rôznych príležitostiach, na vybavenie ŠKD atď.

            Veríme, že podporíte dobrú vec a vďaka poukázaniu 2 % Vašich daní budú naši žiaci rásť a rozvíjať sa. V prílohe nájdete info letáčik s prepojením na tlačivo na darovanie 2% z daní.

            Ďakujeme veľmi pekne.

            Združenie rodičov a priateľov ZŠ Hliny 8, Lichardova 24, Žilina

          • Svetový deň mokradí- 2. február 2022

          • Druhý február je dátum, kedy sa zima prehupne do svojej druhej polovice. V minulosti ľudia verili, že v tento deň sa stretáva magická zimná sila s jarnou. V tento deň kresťania slávia aj tradičné Hromnice a tento deň  je v kalendári venovaný aj mokradiam.

            V tento deň zavítala k nám  pani Alena Badurová, pracovníčka pre environmentálnu výchovu zo Správy NP Malá Fatra Varín, aby našim štvrtákom vysvetlila, čo je to mokraď , lebo mnohé z nich nemajú takmer žiadnu „šajnu“ o ich význame, o ich nesmiernom bohatstve, ktoré predstavuje pre našu planétu a zároveň aj pre každého z nás. Mokrade patria medzi najcennejšie ekosystémy na Zemi. Svetový deň mokradí sa oslavuje od roku 1971 na celom svete. Beseda s rôznymi aktivitami bola veľmi zaujímavá a tak ďakujeme pani Badurovej a aj pani učiteľke Šustrovej, že ju pre nás pripravili.

                                                                                                              Mgr. Bytčanková Daniela