• Jesenné tvorivé dielne

          • V rámci spolupráce s Materskou školou na Čajákovej ulici v Žiline sa žiaci 1.A  triedy stretli 14.11.2022 so škôlkarmi, aby spolu prežili chvíle pri tvorivej činnosti. Spoločne  vyrábali šarkanov, strihali, šili a zhotovovali rôzne výtvarné práce z papiera.  Bola to príjemná akcia, ktorá žiakom spestrila školské povinnosti a pripomenula časy  strávené v škôlke. Budeme sa tešiť na predškolákov, ktorí k nám zavítajú v jarných mesiacoch, aby im naši prváci ukázali, čo všetko sa už v škole naučili.

            Mgr. Ilsa Michulková

          • Piaty ročník - Deň Lega

          • Školský klub detí 11. novembra uskutočnil už 5. ročník súťaže “Tvoríme zo stavebnice LEGO“ . Táto stavebnica láka deti po celom svete už 90 rokov a ani tento rok nechýbala v našom školskom klube. Žiaci tvorili jednotlivo i v skupinkách zaujímavé stavby a iné výtvory.  Z Lega je možné postaviť model prakticky čohokoľvek  a to sa podarilo aj našim malým staviteľom. Počas kreatívneho tvorenia sme sa spolu rozprávali a oboznámili o histórii Lega a o  jeho dánskom zakladateľovi Ole Kirk Christiansenovi. Po dokončení práce sme si urobili výstavku a porozprávali sme sa, čo sa deťom páčilo a prečo obľubujú túto stavebnicu.

            Na záver dostali deti diplom za kreativitu a sladkú odmenu. Lego nie je len hračka pre potešenie ale rozvíja fantáziu a tvorivosť detí.                                                                                                             

                                                                                                                                               Mgr. Eva Rabušicová

          • SPISOVATEĽKA – PRIATEĽKA DETÍ

          • Pri každom stretnutí s nejakým človekom sa môžeme niečo naučiť. O to viac, ak je ten človek úspešný, známy a obľúbený. Deti 4.A triedy strávili príjemný čas v spoločnosti autorky detských kníh Gabrielou Futovou. Zaujímali sa odkiaľ čerpá námety pre svoje knihy, aké sú jej plány do budúcnosti, aké má záľuby a vzťah ku zvieratám. Spisovateľka trpezlivo odpovedala na otázky, aby uspokojila detskú zvedavosť. Stretnutie ukončila autogramiádou a spoločným fotením.

          • VIANOČNÁ ZBIERKA

          •  

            Vianočné dekorace- podložka, koberec pod vianočný stromček s vločkami- 2  veľkosti           

            Blíži sa vianočný čas,

            zbierka do detského domova je tu zas.

            Dňom 13.11., ktorý sa považuje za Deň dobra, symbolicky spúšťame zbierku pre Detský domov v Bytči a krízové centrum Návrat v Žiline, ktorá potrvá do 5.12.2022. Všetky prinesené veci môžete odovzdať p. školníkovi.

            V zariadeniach uvítajú:

            • oblečenie, aj ponožky (rôzne veľkosti, deti aj dospelí), čiapky a šály 
            • drogéria: zubné pasty a kefky, tekuté aj tuhé mydlo, šampóny, dámske vložky, hrebene, manikúrové nožničky, gumičky a sponky do vlasov, základná drogéria pre domácnosť
            • hračky (aj použité): bábiky, spoločenské/rodinné hry, plyšáky
            • rozvíjajúce/vzdelávacie hračky, školské kufríky (lepenkové)
            • potraviny: čaje (bylinkové, aj na kašeľ a pod.), detské výživy (kapsičky alebo v skle)
            • školské pomôcky a iné: pastelky, tekuté aj tuhé lepidlá, plastelína, materiál na tvorenie (korálky, hocijaký výtvarný materiál), fľaše na pitie a desiatové boxy (pre deti do školy)
            • športové potreby (lopty, bedminton, švihadlá, lyže, bicykel, kolobežky)
            • pre malé deti: dojčenské fľaše s cumlíkom, plienky (veľkosť 3, 4, 5), podbradníky, vlhčené utierky, detské deky
            • z lekárne: teplomery, probiotiká (aj v kvapkách), lieky na zníženie horúčky (aj vo forme sirupu - Paralen, Nurofen, Sudocrem... )

            Ďakujeme, že nám pomáhate robiť dobré skutky!

                                                                                    D. Kopasová, A. Stromková

                                                                                                                         koordinátori zbierky

             

          • FLAGFUTBAL

          • Pohyb je pre deti dôležitý. Nielen upevňuje zdravie, ale buduje aj správne návyky. Flagfutbal je nový zaujímavý šport, ktorý si s trénerom po dobu 6 vyučovacích hodín vyskúšajú aj naši štvrtáci. Je to celosvetovo rozšírený šport s olympijskými ambíciami. Rozvíja kondičné aj koordinačné pohybové schopnosti, sústreďuje sa na základné povely a názvy. Pre hru je potrebné mať loptu a flag opasky. Zakázaný je akýkoľvek kontakt. Aj preto je tento šport vhodný práve do škôl.

                                                                                                                       Mgr. D. Kopasová

          • Pasovanie za čitateľa

          • V mesiaci október sme navštívili s deťmi 1.B Krajskú knižnicu v Žiline a zároveň sme sa zúčastnili podujatia ,, Pasovanie za čitateľa”. Pani knihovníčka nás zoznámila s priestormi knižnice a previedla nás detským oddelením. Deti si mohli vybrať a listovať v rozprávkových knižkách, encyklopédiách, vyjadrovali svoje zážitky z čítania. Spoznali viacero nových autorov. Povyberali si knižky, ktoré si zapožičali na doma. Deti odchádzali spokojné, obohatené o nové zážitky.

                                                                                                                                                  Alexandra Stražovcová

          • Chemická a fyzikálna show

          • Aj chémia a fyzika môžu byť zábavné! O tom sa presvedčili dňa 2.11.2022 žiaci

            6. – 9. ročníka, ktorí sa zúčastnili veľkolepej show.

            Žiaci videli zaujímavé chemické reakcie a fyzikálne pokusy, výsledkami ktorých boli často prekvapení. Niektorí zo žiakov sa stali pomocníkmi pri realizácii pokusov, ďalší boli sústredenými divákmi.

            Show mala veľký úspech a my veríme, že záujem žiakov o prírodné vedy sa aj vďaka takejto akcii u žiakov zvýši.

          • Vznik poštovej známky – beseda

          • Pri príležitosti Medzinárodného mesiaca školských knižníc (október) sa v našej škole konala beseda na tému Vznik poštovej známky.  Dňa 27.10.2022 sa jej  zúčastnili  žiaci  2. ročníka. Filatelista a člen Rady Zväzu slovenských filatelistov Ing. Jozef Vangel, CSc. nám porozprával o poštových známkach, o ich vzniku, používaní a zbieraní. Beseda pokračovala debatou a pán Vangel nám odpovedal na všetky naše zvedavé otázky. Žiaci si na vlastné oči mohli pozrieť aj niekoľko zaujímavých zbierok známok, od tých najstarších až po súčasné známky.

            Mgr. Lucia Kocúrová

             

          • Model Zeme

          • Na hodinách biológie sme si s deviatakmi priblížili vnútornú stavbu Zeme. Svoje vedomosti potom využili pri tvorbe modelu zemského telesa, pričom využili rôzne materiály a rôzne techniky. Žiaci pracovali v skupinách a každý z nich priložil ruku k dielu.

            Aj takýmto zaujímavým spôsobom sme si spestrili hodiny biológie a prepojili sme poznatky aj s geografiou.

          • Imatrikulácie prvákov

          • Dňa 13. 10. 2022 sa pre žiakov prvých ročníkov uskutočnili imatrikulácie. Privítali sme ich nádherným Divadlom zo šuflíka, rozprávkou Janko a Marienka.  V hlbokom lese sme zablúdili spolu s Jankom a Marienkou, v tmavej hore sme objavili sladké prekvapenie- domček z medovníčkov... No nie je všetko zlato, čo sa blyští! V chutnej chalúpke na našich hrdinov príbehu striehla zlá ježibaba. Janko a Marienka však mali z pekla šťastie a naše deti si pozreli, ako sa im podarilo prekabátiť zlú ježibabu a vrátiť sa domov. Divadlo bolo obohatené veľkými bábkami i pesničkami s prvkami terchovskej ľudovej hudby a folkórnymi tancami.

            Na záver Janko s Marienkou prijali naše deti do cechu žiackeho a pani vychovávateľky rozdali deťom pamätné listy na tento nezabudnuteľný deň.

                                                                                                                                                     Stražovcová Alexandra

          • Dopravná výchova

          • Každoročne je deň 22. septembra medzinárodným dňom bez áut. Pri tejto príležitosti sa konala zaujímavá akcia v centre mesta, na Bulvári. Hlavným cieľom bolo využitie jedinečného priestoru. Tým, že ulica bola uzavretá, mohla sa zaplniť deťmi, sprístupniť verejnosti a zatraktívniť akciami, ktoré si štvrtáci našej školy naplno užili. S úžasom sledovali akrobatické  vystúpenie na bicykli, nakreslili vlak s množstvom vagónov, poskladali puzzle, zahrali si šach, či dokázali svoje zručnosti v cyklistických pretekoch. Sme hrdí na to, že medzi chlapcami prvé dve miesta vyhrali žiaci našej školy a víťazku máme aj medzi dievčatami.

            Odmenou boli hodnotné ceny, sladké wafle a celková spokojnosť.

                                                                                                                                              Mgr. Denisa Kopasová

             

          • Bábky v podkroví

          • V podkroví Rosenfeldovho paláca sa otvára tajomný svet bábok v podobe stálej expozície. Navštívili sme ju 13.-14.09.22 so žiakmi 2. ročníka. Expozícia nás previedla históriou Bábkového divadla Žilina ako najstaršieho profesionálneho bábkového divadla na Slovensku. Deti zažili skutočný divadelný svet. Naučili sa rozoznať jednotlivé typy bábok ako je marioneta, maňuška, javajka a iné. Vyskúšali si, ako sa vodia bábky, zahrali sa maňuškové a tieňové divadlo, zažili čierne divadlo na vlastné oči, zaujal ich aj kútik hudobného skladateľa a Pipi dlhá pančucha.

                                                                                                                                                              Mgr. Erika Šustrová

             

          • Dodatočný zápis do ZUŠ

          • Súkromná základná umelecká škola, Ružová 1637, Žilina

            s elokovaným pracoviskom na ZŠ Lichardova

             

            organizuje dodatočné zápisy, konzultácie  pre šk. rok 2022/2023

            KDE?: na ZŠ Lichardova v hlavnom vchode školy, na recepcii

                  KEDY?: dňa 6.9. a 7.9.2022 o 14.00-16.00 hod.

            INFO: na t.č. 0915 742 478, 0949 701 400, zilina@umeleckaskola.sk, szusruzova.edupage.org (dostupná aj elektronická prihláška), facebook.com/szus.ruzova/ 

            Prihlásenie je možné len do 14.9.2022, počas šk. roka sa pohovory nevykonávajú!

          • Začiatok školského roka 2022/2023

          • Milí žiaci, rodičia,

            školský rok 2022/2023 začína 5. septembra 2022. O 8.30 – 9.00 hod sa uskutoční Slávnostné otvorenie školského roka pre žiakov 1. ročníka za prítomnosti jedného rodiča v aule školy. Na 9.00 hod prichádzajú  žiaci ostatných ročníkov do svojich kmeňových tried.

          • Dotácia na stravu v školskom roku 2022/2023

          • Všetkým rodičom dávame do pozornosti informácie ohľadom dotácie na stravu v novom školskom roku.

            Dotáciu na stravu môžu poberať:

            • deti v hmotnej núdzi a deti, ktoré žijú v domácnosti, ktorej príjem je najviac na hranici životného minima bez ohľadu na vek - na základe potvrdenia z ÚPSVaR
            • žiaci ZŠ, ktorí nemajú 15 rokov - na základe čestného vyhlásenia
            • žiaci ZŠ, ktorí majú 15 rokov bez ohľadu na to, či rodičia poberajú daňový bonus

            Informacie_pre_rodicov.docx

            cestne_vyhlasenie.docx​​​​​​​

            CV_-_Ukrajina.docx​​​​​​​

          • Ocenenie najlepších žiakov riaditeľkou školy

          • Ako každoročne na konci školského roka  pani riaditeľka ocenila najlepších žiakov našej školy za ich usilovnú prácu, reprezentáciu školy na predmetových olympiádach, súťažiach a rôznych akciách. 

            Ocenení žiaci:

            1. stupeň

            Samuel Molčan 2.A, Gregor Šlachta 2.A, Bartková Agáta 2.A, Amy Maceková 2.A, Ela Kováčová 2.A, Lujza Bariaková 2.A, Helena Púňaková 2.A, Nair Aditi 3.B, Matej Gut 4.A, Marek Adamov 4.A, Samuel Garabáš 4.B, Alžbeta Zacharová 4.B, Zuzana Balogová 4.B 

            2. stupeň

            Karin Majerová 5.B, Alex Košťál 5.B, Michal Kováčech 6.A, Kristián Malinovský 6.C, Šárka Molková 6.C,  Patrik Pekara 6.C, Jakub Skočdopole 8.A, Alexandra Kocúrová 8.B, Daniel Košík 8.B, Filip Comorek 8.B, Simona Vaváková 8.B, Max Zaťko 9.A, Matúš Lokaj 9.A, , Matúš Malý 9.A, Adam Gabriel 9.A, Karolína Škoríková 9.A, Nina Štalmachová 9.B.

             

            Všetkým blahoželáme. Sme hrdí na to, že naša škola sa môže pochváliť tak šikovnými žiakmi. Prajeme im veľa úspechov do budúcnosti.

                                                                                                                                          vedenie školy

          • Oceňovanie najlepších žiakov

          • Dňa 23.6.2022 sa uskutočnilo oceňovanie najlepších žiakov základných škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti Mesta Žilina na radnici. Za našu školu si ocenenie prevzala z rúk pána primátora Petra Fiabaneho Simona Vaváková, žiačka 8.B triedy.

            Ocenenie získala za úspešnú reprezentáciu školy na súťažiach a rôzne aktivity na pôde školy, či mimo nej:

            • prvé miesto v okresnom kole fyzikálnej olympiády v kategórii F,
            • víťaz krajskej súťaže DRAMA-TVOR, súťaže žiakov základných škôl II. stupňa v písaní dramatického (divadelného) textu,
            • členka školského dramatického súboru DeDiSú, víťaza okresnej divadelnej súťaže s postupom na krajskú súťaž Detský Divadelný Medveď. Spoluautorka textu hry a strihanie filmu.
            • v súčasnosti je zapojená v projekte 80. rokov od prvého transportu Židov zo staničky Záriečie pri  písaní scenára k filmu a  jeho tvorbe.
            • pripravila si v spolupráci s učiteľom hodinu odborného predmetu, pripravila si prezentáciu a výklad pre svojich spolužiakov.

            Srdečne jej blahoželáme a želáme jej veľa ďalších úspechov.  

                                                                             PhDr. M. Gajdošová

             

          • Divadelné predstavenie O kocúrovi a pyšnej hviezde

          • Počas mesiaca jún ŠKD navštívilo Divadlo zo šuflíka s ich novým predstavením O kocúrovi a pyšnej hviezde. Hlavným hrdinom príbehu bol kocúr Leo, ktorý nebol len taký obyčajný kocúr. Leo vedel rozprávať a vždy keď sa zvečerilo, z terasy domu sledoval oblohu a sledoval najjasnejšie hviezdy. Jeden večer však jeho obľúbená hviezda zmizla. Leo opustil svoj domov a vydal sa na dobrodružnú cestu, aby ju našiel. Na ceste stretol prefíkanú mačku, v lese natrafil na zákonom chráneného hlucháňa hôrneho a bláznivého čarodejníka Lesomila. Kocúr na svojej ceste prišiel na to, že svet mimo jeho domova je celkom iný a plný nástrah. Hviezda na oblohe sa opäť rozžiarila a to s pomocou našich detí.

            Rozprávka deťom priblížila silu priateľstva, bola spestrená tieňovým divadlom a pesničkami....

            Alexandra Stražovcová

          • Plavecký výcvik 1. ročníkov

          • Na prelome mesiacov máj- jún žiaci 1. ročníkov absolvovali plavecký výcvik, ktorý sa konal pod vedením inštruktorov z plaveckého klubu PLATESA. Deti boli rozdelené do skupín podľa plaveckých schopností. Celý výcvik sa niesol hravou formou, deti sa najskôr oboznamovali s vodným prostredím, osvojili si základné plavecké zručnosti ako vznášanie, správne dýchanie, orientácia pod vodou, splývanie. Naučili sa plavecké spôsoby, niektoré deti si zdokonaľovali techniku plávania.

            Na konci týždňa si každý okrem zážitkov, úsmevu na tvári odniesol aj mokré vysvedčenie.

                                                                                                                                                             Erika Šustrová

          • Dajme spolu gól

          • V školskom roku 2021/2022 sa  triedy 1. a 2. ročníka zapojili do projektu "Dajme spolu gól" pod záštitou Slovenského futbalového zväzu v rámci futbalového krúžku. Pokiaľ to umožňovala pandemická situácia chlapci a dievčatá sa stretávali raz do týždňa v telocvični školy. Pod vedením pána trénera MŠK R. Zábavníka sa venovali pohybovo-športovým aktivitám zameraným na rozvoj pohybovej kordinácie a najmä  základom futbalu.